Den fråga som är allra mest värdefull för en författare att få svar på är om läsaren tappar sugen och inte vill läsa färdigt. Det är ovärderlig kunskap, så den tycker jag absolut att du ska ställa. Där ska du lägga ett extra krut i redigeringen sen. 

Annars vill man väl som författare egentligen ha ett första intryck från en läsare som inte alls känner till idén och få en objektiv upplevelse vad läsaren tycker. Om det är något väldigt specifikt du undrar över, till exempel ”när listade du ut vem mördaren är?” så kan du förstås ställa den. Tänk bara på formuleringen, så att det inte spoilar storyn. 

I övrigt, särskilt om det är frivilliga och obetalda testläsare du använder, är det ett tips att inte förvänta dig en alltför ingående analys av ditt manus. Gör istället en instruktion med ett antal emojis som du laddar med tydlig betydelse. Testläsaren kan då snabbt och enkelt markera i marginalen hur de upplever texten. Ta de enklaste känslorna (jag bifogar en mall som kanske kan vara användbar) för att det inte ska vara för komplicerat och svårtytt för dig senare. Ge läsaren också möjlighet att skapa egna emojis om de vill vara mer specifika med vad de känner när de läser. 

Du får då en bra temperaturmätare på manuset. Du upptäcker om texten blivit oavsiktligt komisk eller förvirrande. Och om det finns partier som behöver bli tydligare.

Exempel på emojis som kan användas:

😊 Bra

😂 Väldigt roligt

😳 pinsamt/obekvämt

😭gripande/berörande

😡 väcker ilska

🫣 skrämmande 

😵‍💫 förvirrad/desorienterad

🥱uttråkad

😴 ordentligt uttråkad 

❓förstår inte

♥️älskar

Varmt lycka till med dina testläsare!

Cecilie Östby

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *